MarianneOstamo

Rokottamatta jättäminen on riski

Uutisissa on näkynyt pohdintoja, miten ihmiset saadaan rokottamaan lapsensa. Tulisiko rokottamiseen tarjota porkkanaa vai rokottomatta jättämiseen keppiä? Vaihtoehtoja nämäkin. Itse näkisin kuitenkin parhaana vaihtoehtona selkeän tiedottamisen neuvolan suunnalta. Pienen lapsen vanhemmille tulisi selkeästi kertoa taudeista, joita vastaan rokotetaan. Vanhempien tulisi todella ymmärtää mukana tulevat riskit, kun suojaa taudeille ei ole. Vastavuoroisesti pitää myös avoimesti käydä läpi rokotteen mahdolliset sivuvaikutukset. Tiedon uskottavuuden kannalta on olennaista käsitellä sekä hyödyt että haitat, kummastakin näkökulmasta.

Suomessahan on hyvä tilanne monien tautien suhteen hyvän hygieniatason ja kattavan rokotusohjelman ansiosta. Ihmiset saattavat tuudittautua ajatukseen, että tautien riski on pieni. Nykypäivän maailmassa liikkuvuus on niin suurta, että ei enää voi tuudittautua oman maan tautiturvallisuuteen. Ihmiset matkustavat jatkuvasti. Tulee myös huomioida, että vaikka itse ei olisi matkustanut, niin lähipiiristä joku muu on. Pakolaisaallot nostavat myös riskiä tautien tuloon maahan. Köyhemmissä kriisissä painiskelevissa maissa on tilanne tautienkin suhteen yleensä huonompi. 

Jokainen vanhempi varmasti ajattelee oman lapsensa parasta, jopa rokottomatta jättäessään. Itse ajattelen, että silloin asiaa ei ole mietitty järjellä loppuun asti. Tuhkarokkoonkin kuoli useampi lapsi vuodessa ennen kuin sitä vastaan alettiin rokottamaan. On tietenkin totta, että jokaisessa lääkkeessä voi piillä riski sivuvaikutuksille. Suomessa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat kuitenkin hyvin tutkittuja. On todennäköisempää sairastua ilman rokotteita, kuin rokotteen vuoksi.

Rokotekattavuuden ollessa korkealla, rokottamatta jääneet saavat laumasuojan. Muiden rokotukset siis teoriassa hyödyttävät myös niitä, jotka eivät ole rokotettuja. Täydellinen rokotuskattavuus tietyllä ajanhetkellä tarkasteltuna on mahdottomuus, koska vastasyntyneitä ei voida heti rokottaa. Pikkuvauvat esimerkiksi tarvitsevat tätä laumasuojaa. MPR-rokote annetaan vasta 12-18kk iässä, joten alle 1-vuotiaat ovat tuhkarokkoon sairastumisen riskissä. Eräitä rokotteita ei voida myöskään antaa ihmisille, jotka saavat immuunivastetta alentavia lääkkeitä. Rokotuskattavuus toimii niin, että ne kenellä ei ole todellista terveydellistä estettä rokotteen ottamiseen, ottavat sen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat